Schusslerzouten

images-5

Homeopathische middelen, celzouten en magnesiumstearaat.

Er zijn 2 soorten Schüssler celzouten. De ene soort wordt gemaakt via de gangbare homeopathische manier met verdunnen en schudden. Een mineraal wordt verdund en geschud en daarna weer verdund en geschud tot aan de juiste verdunning dit is dan b.v. een D6 of D 12 enz. Deze mineralen werken volgens de wet van de homeopathie.

De celzouten van Schüssler moesten op advies van Dr. Schüssler niet worden opgelost en niet worden geschud, omdat de celzouten anders niet op de juiste manier zouden werken. Hij liet zijn celzouten door verschillende apothekers samenstellen. Zie ook de originele brief van Schüssler.
Later is zijn bereidingswijze van de celzouten wettelijk vastgelegd in het homeopathische handboek en in het Arzneibuch (veel celzouten komen uit Duitsland en Oostenrijk). In Duitsland vallen de celzouten onder de homeopathie en worden verkocht in de apotheken maar zonder recept, ze zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen.

images-2

Bij het maken van de celzouten worden de mineralen verwreven met lactose waarbij er geen schudden (verhogen van trilling) aan te pas komt. De verwreven middelen werken niet volgens de wet van Homeopathie, ze werken als een aanvullend middel en zijn geen prikkel middel. Door de verdunning met het verwrijven is het mineraal dusdanig verkleind dat het direct door de cel kan worden opgenomen en daar (in de cel) gaat aanvullen wat er te kort is.
Wanneer je een geschud middel gebruikt geeft deze een prikkel en opent als het ware de deur van de cel (een elektrische impuls), wanneer er echter tekorten zijn kan door de prikkel niets in werking worden gezet omdat er niets is. Ook kan een gezond persoon juist de bij het homeopathische middel horende klachten krijgen.

De images-4Schüssler mineralen, die verwreven zijn, werken niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt gaat de celzout er gewoon weer uit en geeft het geen prikkel. Het zijn lichaamseigen stoffen.

Met de voedsel en waren autoriteit hebben we regelmatig overleg gehad en doordat deze op een andere methode zijn gemaakt vallen ze onder de noemer voedingssupplementen. Ze vullen de tekorten aan. Het zijn dan ook beslist geen Homeopathische geneesmiddelen. In Nederland is er afgesproken dat er op het etiket niet vermeld wordt dat het homeopathische middelen zijn om verwarring te voorkomen.